fredag 29 april 2011

"Bättre lyss till den sträng som brast än att aldrig spänna en båge"

Vilket citat! Det är hämtat ur dikten "Åkallan och löfte" av författaren och poeten Verner von Heidenstam. Passande visdomsord för prestationer i generell mening och att våga sig på utmaningar. Särskilt passande är det för helgens utmaning, Munkastigen trailrun, eftersom att starten går vid Heidenstams födelsehem, Olshammarsgården, intill Vätterns strand.


Jag är nu inne på min andra vilodag utan löpning och viss rastlöshet har infunnit sig. Tänk att det kan vara påfrestande att ta det lugnt och ladda! Dock finns förberedelser att ägna sig åt inför utflykten till Tiveden. Det blir en del planering och packning eftersom att Peter och jag har tänkt stanna ett tag på tävlingsplatsen för att njuta av livet. Och så har vi kokat energikaka special, som grundar sig på samma recept som inför 5-milapasset (inspirerat av Rune Larsson), skillnaden är tillsatsen av finhackade saltade nötter istället för frukt- och nötmix samt en rykande het, stark espresso. Koffein är grejer det!

Snart ska strängen spännas (mina stela hamstrings kanske J - fast de kommer nog att hålla, uppmjukade som de är av de införda stretchingrutinerna), för att klara målet: Munkastigen på sub 4 timmar. Tredje gången gillt - med två tidigare lopp i bagaget blir det förstås lättare att förbereda sig på vad som komma skall längs med stigen genom Tiveden. Första milen är förhållandevis kuperad. Här ska jag komma ihåg att tygla benen och spara på krafterna! Sedan blir det mest härlig skogsstig i 2 mil, för att avrundas med grusväg och ett  elljusspår befolkat av roliga figurer (se tidigare inlägg). En annan utmaning på de tidigare 2 loppen var det varma vädret, närmare 20 °C. Därför blir det utan tvekan shorts i år. Dock spår prognosen löpvänligare och svalare temperatur i år.

Ikväll bär det av till Olshammar för att ta en närmare titt på Verners födelsehem, närmare bestämt sova i det! Och känna av dennes anda... Det finns ju viss likhet mellan citatet ovan och "prestationsträdet" (inspirerat av idrottspsykologen Willi Railo) jag skrev om i ett tidigare inlägg: att våga satsa (med risk för att misslyckas)!
Olshammarsgården.

2 kommentarer:

  1. ha det så trevligt i skogen imorgon - är övertygad om att du kommer att klara målet med god marginal! länsa prisbordet bara! :-) min Lars kommer finnas med i spåret, kanske ni känner igen varann från Brottby?

    heja!

    SvaraRadera
  2. Tack så mycket, jag ska springa med prisbordet som målbild! ;)Kul att Lars ska springa! Synd att du inte springer, men det beror på foten antar jag... Du kanske finns vid målet?
    Tack igen!

    SvaraRadera