torsdag 30 juni 2011

Nedräkningen till Vansbro marathon pågår för fullt

Av Peter (med korrigeringar av Sofie). Det är sex dagar kvar till Vansbro marathon och det är mer eller mindre tropisk värme i Dalarna. Vi åker omkring på kalhyggen därför att Sofie letar efter tallbock för Jordbruksverkets räkning. Jag hänger med för att vi lever i den tidsåldern när platsen för arbete inte spelar någon roll om man bara behöver en lap top. Det betyder att jag skriver och jobbar lite, vanligtvis sittandes på en sten eller stubbe, och tittar då och då ut över nejden. Denna vecka är vi i trakterna kring Leksand, några ynka mil från Vansbro. 


Sjön Molnbyggen - vi från hotellets matsal
Just nu bor vi på ett mycket trevligt hotell – Molnbyggen Strand – som ligger 7,6 km söder om Leksand. Hotellet ligger vid en sjö med samma namn och från den ljusa och trevliga frukostmatsalen kan man sitta och stirra ut över vattnet … ganska länge. Hela stället är mysigt och jag tycker vi haft lite tur som hittat hit.
Det är minst 22 grader i vattnet. Alltså vankas det förmiddagsdopp innan vi styr kosan mot dagens första stekheta hygge (solbrännan bättras på). Vi tenderar börja rätt så sent (om man utgår från att 07.00 är standardstarttid) och håller på fram till kvällen - jättevarmt mitt på dagen, men också svalka på kvällen.

Siljan i kvällssol
Träningen ligger på is sedan 25 för mig respektive 26 juni för Sofie (se funbeat). En anledning är värmen. Det är mer eller mindre omöjligt att motivera sig att ta fram dojorna ur packningen för att ta de rundor som behövs för att hålla ingång procedurminnet inför loppet den 6 juni. Anledningen är nog att vi mest tänker på att bada. Det betyder att vi blänger på alla de små sjöar som finns överallt i Dalarna och som vi passerar i jakten på hyggen. Detta till trots har det endast blivit ett fotbad för mig, i en bäck (Sofie hävdar att det var ett dike), och ett dopp i en extremt grund tjärn (a la Rune Larsson - se film på Runners worlds hemsida). Doppet i Molnbyggen kommer (förhoppningsvis) att bli det första riktiga sjödoppet denna vecka.

Eftersom vi käkar power-mat varje, men inte tränar alls, så kanske vi lägger på oss ett par hekto om dagen, känns det som. Undrar hur muskelfibrerna känner sig? Är fötterna sugna på 30 - 40 000 stegisättningar i högsommarvärme eller vill de hellre göra mjuka rörelser i minst 22 gradigt vatten?

Starten på maran är satt till 14.00. Det är också vid den tidpunkten på dagen som det känns som allra varmast. Tänker hela tiden på om det finns några sjöar i närheten av spåret. Vi har ju båda simmat i Vanån och Västerdalälven, men finns det någon sjö att bada i? Det gör det säkert. Vi har inte kollat efter. Å andra sidan har inte någon av oss stannat under ett lopp för ett dopp. Om vi badar nu på dagen kanske vi springer en sväng senare ikväll och det kanske kan återuppväcka minnet av hur skönt det kan vara att springa längre lopp.

2 kommentarer:

  1. Då syns vi där då? (eller?)

    SvaraRadera
  2. Kul att du också ska springa - eller är du i Vansbro av andra skäl?! Det blir nog ett skojigt lopp, Peter och jag är (ur)laddade!

    SvaraRadera