lördag 31 december 2011

Gott nytt kallt år!

I morse var det flera minusgrader. Således försökte vi premiäråka långfärdsgriller. Det stannade vid att P försökte, eftersom isen inte riktigt bar, eller snarare så kanske det var min övertygelse som inte var stark nog. Att åka på en is som böljar under skenorna, det är alltför nervprövande för amatörer som oss. Om man tidigare badat i skridoskosammanhang, och vet vad det handlar om, kanske övervägandet blir annorlunda. P har visserligen plurrat halvvägs, ena kroppsidan vill säga, medan jag lyckats hålla mig ovan isen.

I jakten på is bekantade vi oss med trakterna kring Funbosjön, träffade en trevlig husägare som lät oss parkera på hans tomt när vi skulle göra ett (andra) försök att skrinna (vi hade just testat bärigheten på en översvämmad strandäng, som eventuellt kunde ha förbindelse med nämnda sjö). Andra försöket funkade inte heller. Husägaren tipsade då om en badplats bortom Frötuna gård (pampigt och tjusigt ställe för övrigt), och vi styrde ditåt.

Utblick från badplatsen 
Efter ett par kilometers skumpande på den lilla och illa underhållna grusvägen efter Frötuna, nådde vi udden och dess publika badplats. Isen låg. Någon hade redan varit och inspekterat isläget, avslöjade ett antal hål intill bryggan. Men, nja, isen var i tunnaste laget. Vi valde att slå oss ner vid grillplatsen för en fika på messmörsmackor, "kaffe från näsan" och varm chocklad. De ångande heta dryckerna svalnade fort i den tilltagande kylan, det ingav förhoppning om ytterligare en kall natt och god isprognos. Utblicken var toppen (se bild) och om vi hade haft mer kläder eller om det funnits ved för en brasa, hade vi sannolikt dröjt kvar ett tag till.

Hemresan blev en omväg över Norrhällby. Tänk vilka fina trakter det finns runt Uppsala! Tjusiga herrgårdsbyggnader som tronar i slutet på långsträckta alléer - som Frötuna - och andra med färgsprakande fasader - som Halmbyboda.

Denna asfalterade slingerväg genom skiftande lantbruksbygd missade jag minsann våren som jag tillbringade åtskilliga timmar trampandes runt Uppsala inför Vätternrundan...

Progrosen ser bra ut. Det betyder att nya isförsök kan tas i morgon. Skrillerna och pikarna ligger på plats i bilen. Det är bara att hoppa i långkalsingarna och dra iväg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar